mrkva.org

 
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Naslovnica arrow Ljekovito bilje
Ljekovito bilje


Branje i priprema biljnog materijala Ispis E-mail
Biljni materijal može biti kultiviran ili samonikao.
Prednost samonikle biljke je da raste u svom prirodnom okolišu, koji je za nju idealan. Takva biljka ima sva svojstva autohtonog bilja. Kod kultiviranog bilja možemo regulirati željena svojsta. Samoniklo bilje ima sadržaj ljekovitih tvari uvjetovan osobinama okoliša u kojem raste i genetskim materijalom, dok kultiviranim vrstama namećemo uvjete koji će izazvati povećani sadržaj djelotvornih tvari.
Branje i pripremanje bilja za upotrebu bitno je kako bi sačuvali njegova ljekovita i hranjiva svojstva. Bilje se sabire uglavnom ujutro ili predvečer, u proljeće, ljeti ili u jesen (nikada zimi) kako se ne bi izgubila ljekovita tvar.
Sabire se u košarice pletene od pruća ili vrećice od jute (nikako u plastiku, zbog kondenzacije). Sloj u koji slažemo bilje ne smije biti debeo (kako ne bi došlo do truljenja). Bilje sušimo na sjenovitom, prozračnom mjestu, na bijelom papiru ili tkanini u tankom sloju, ili za to pripremljenom sušilu. Kada je materijal potpuno suh sprema se u limene ili drvene kutije.
 
Lijekovi iz prirode Ispis E-mail
Pod nazivom ljekovito bilje podrazumijevamo bilje koje u svojoj strukturi sadrži spojeve koji mogu liječiti, spriječiti ili ublažiti simptome pojedinih bolesti.
Povijest liječenja biljem datira od prije 16000 godina, kada su plemena lovaca-skupljača, svoja znanja o bilju skupljala na temelju pokušaja i pogrešaka. Proučavanjem raznih arheoloških nalazišta utvrđeno je da su Babilonci 3000. godine prije Krista izrađivali biljne tablete sa glinom.
Pitagora je u 6. st. prije Krista osnovao školu koja je podučavala i liječenje biljem.
U 2. st. naše ere rimski lijecnik Galen zapisao je recept prve biljne kreme za lice, a recept čini osnovu svih današnjih dnevnih krema.
Uporaba bilja u kuhinji datira od prije 50000 godina, kada se neko bilje, smatraju arheolozi, upotrebljavalo kao začin.