mrkva.org

 
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Naslovnica arrow Ljekovito bilje arrow Ljekovite biljke
Ljekovite biljke
Alpska ruža ili Pjenišnik Ispis E-mail

- rhododrendron ferrugineum

alpska ruža(sleč, crvena alpska ruža, rododendron)
Alpska ruža ili pjenišnik planinska je biljka što raste isključivo na visokim planinskim područjima. To je zimzelena i trajna biljka što raste u grmovima. Listovi su kožasti i jajastog oblika. S gornje strane su tamnozeleni, a s donje u početku žuto-zeleni, a poslije smeđi, nalik rđi i ljuskavi. Cvjetovi su crvene boje, zvonasti, skupljeni u grozdaste cvatove. Pjenišnik cvate od lipnja do kraja kolovoza. Rasprostranjen je na planinskim područjima, na visinama 1500 do 2500 metara. Ljekoviti dio biljke su listovi koji se beru neposredno prije cvatnje biljke.
Alpska ruža ili pjenišnik pospješuje izlučivanje znoja i mokraće. Koristi se u liječenju reumatizma zglobova, bolova u mišićima, uloga (gihta) i neuralgičnih bolova.

 
Anđelika Ispis E-mail

-angelika silvestris

anđelika (angelika, anđeoski korijen, anđeosko drvo, kravojac, divlja pirevina, siriš, šiviz)
Anđelika je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki. Nalik je na kimu i anišu. Doseže visinu do 2 m. Stabljika je okrugla, uzdužno brazdasta, šuplja i plavičaste boje. Razgranjuje se samo na gornjim djelovima. Listovi su veliki, dvostruko i trostruko razdijeljeni i na krajevima nazubljeni. Cvijet je štitac sa zelenkastim i žućkasto-bijelim cvjetićima. Ogranci štica imaju kratke, čekinjaste zaštitne listiće. Korijen je smeđe do crvenkasto-smeđe boje. Miris korijena je aromatičan i ugodan, a okus sladunjav, poslije oštar i gorak. Cvate od srpnja do kolovoza.
Čaj od listova anđelike grije želudac, čisti krv i mokraćni mjehur. U mješavini s drugim biljkama izlučuje otrovne i pokvarene sokove iz krvi, želuca i crijeva te otklanja trbobolju, nadimanje, dizenteriju, grčeve i šuljeve ( hemeroide), sluz u prsima, bolesti grla, a isto tako, veoma je koristan u liječenju kožnih bolesti i osipa.
Anđelika je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka, koja do danas nije izgubila na vrijednosti. Naziv, "anđeoski ili sveti korijen" dobila je za vrijeme haranja kuge u Europi, kad je spasila mnoštvo života.

 
Aniš Ispis E-mail

-pimpinella anisum

anis(anason, anis, slatki janež, slatki komorač, slatki kopar, slatki kumin)
Aniš je jednogodišnja biljka koja izraste od 1/2 do 1 metra visine. Ima granatu, pahuljavim dlačicama pokrivenu šuplju stabljiku, s okruglasto nazubljenim srednjim - dvostruko perastim, a gornjim - usko lancetastim bijelim cvjetićima. Najdonji listovi sastoje se od 3 okruglasto urezana listića, srednji listovi su prstenasti, a gornji usko krpasto razdijeljeni. Plod je jajastog oblika, prema vrhu sužen, a sa strane malo stisnut, dugačak 3 do 6 mm. Boja ploda je svjetlozeleno-siva. Za lijek se upotrebljava plod, odnosno zrelo sjeme što se sabire po suhom vremenu.
Sjeme aniša djeluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospiješuje probavu i odvod štetnih sokova iz organizma te čisti krv i jača živce. Čisti od sluzi pluća, želudac, mjehur i bubrege, jača probavne organe, popravlja neurednu menstruaciju te otklanja nesanicu.

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 3 od 53

Tema mjeseca

Gripa i prehlada

gripa i prehlada.jpg

Oglasi

apartmani - Korčula

Advertisement

Jeste li znali da...

...LUBENICE - uljepšavaju kosu i kožu, jačaju kosti i zube