mrkva.org

 
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Naslovnica arrow Voće
Voće
Ananas Ispis E-mail
-Ananas comosus

ananas Ananas je jaka zeljasta biljka u čijoj se sredini razvijaju do tri kilograma teški plodovi s tipičnom, ljuskastom površinom. Žuto meso ima karakterističan aromatičan okus.
Ananas je prvotno uspijevao samo u Južnoj Americi, u Brazilu i Paragvaju.
Ananas osim biotina, vitamina B12, vitamina E sadrži i ostale vitamine, kao i 16 različitih minerala i elemenata u tragovima. Također sadrži i visok udio bromelina-enzim koji proteolitički (razgrađuje bjelančevine) pomaže našem zdravlju:uništava bakterije i crijevne gliste, te razgrađuje bjelančevine do aminokiselna. Bromelin odstranjuje i staračke pjege.
Nezreli plodovi ananasa sadrže izuzetno veliku količinu kiseline, tako da može oštetiti zubnu caklinu.

 
Avokado Ispis E-mail
-Persea americana

avokado Bogatstvo visokovrijednih masnih kiselina čini ovo južno koštunjičavo voće favoritom zdravog i ukusnog jelovnika. Domovina avokada je Srednja Amerika. Danas se avokado uzgaja u toplim i vrućim podnebljima kakva imaju Brazil, Izrael, Meksiko, južne države SAD-a, Afrika, Grčka ili Španjolska. Među voćem avokado ima najviši prirodni sadržaj masti: otprilike 10-15 %. Tri četvrtine tih masti nalazi se u obliku višestruko nezasićenih masnih kiselina. Tako je avokado idealna namirnica za sve koji se moraju. ili žele odreći masnoća životinjskog porijekla. Avokado ima i značajnu terapeutsku ulogu, zahvaljujući visokoj koncentraciji manoheptuloze, posebne vrste šećera odnosno ugljikohidrata. Količina šećera u krvi pritom se ne povećava, nego smanjuje. Na taj se način bolje opskrbljuju živčane i moždane stanice, koje kao energetsku hranu prihvaćaju isključivo glukozu. Djelotvorne tvari u avokadu smanjuju količinu inzulina. Avokado sadrži puno lecitina (za živce) i bakra (nužnog za proizvodnju eritrocita-crvenih krvnih zrnaca).


 
Banane Ispis E-mail
-Musaceae

banane Kao i brojno drugo voće banana svoje porijeklo vuče s dalekog istoka. Banana je bogata ugljikohidratima. U terapeutske svrhe može se iskoristiti kalij, koji je u metabolizmu suprotnost natriju. Dok natrij veže na sebe vodu i povećava krvni tlak, kalij djeluje suprotno. Zajedno s natrijem, kalij prenosi važne hranjive tvari u svih 70 bilijuna tjelesnih stanica. Uslijed nedostatka kalija odnosno viška natrija - primjerice zbog preslane hrane - taj se stanični mehanizam raspada. Posljedice su nervoza, umor, bolovi u mišićima, poremećaji probave, problemi s srcem i mnoge druge. Banane su osim toga izuzetno bogate vitaminom A, vitaminom C kao i B vitaminima.

 
Borovica Ispis E-mail
-Juniperus communis

borovica Borovica pripada porodici cipresa, a udomaćena je u južnim krajevima: u Grčkoj, južnoj Francuskoj i Italiji. Raste i kod nas, na kamenitom i krškom tlu od primorja do planinskih područja, kao i u močvarnim krajevima. Bobici treba tri godine da sazrije, kada u idealnim uvjetima može biti debela i do jednog centimetra, okrugla i sočna. Borovica sadrži eterična ulja, koja imaju oštar miris i okus. U lupini su nakupljene zaštitne smole. Te zaštitne tvari pomažu kod infekcija, neutraliziraju otrove, uništavaju gljivice, dezinficiraju sluznice i pospješuju izlučivanje mokraće. U bubrezima, mjehuru i mokraćnim kanalima uništavaju bakterije koje uzrokuju upale, ublažuju i liječe slabost bubrega i mjehura, kao i tegobe kod mokrenja. Svoju tamnu boju borovica dobiva od zaštitnih tvari bogatih karotenima: one jačaju sluznice, pomažu kod slabovidnosti i aktiviraju gene u jezgrama stanica.

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 4 od 26

mjesto za vaš oglas?

Prijava


Zaboravili ste šifru?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Korisnički menu


Tema mjeseca

Gripa i prehlada

gripa i prehlada.jpg

Oglasi

apartmani - Korčula

Advertisement

Jeste li znali da...

... HELJDA - pomaže kod bolesti vena, proširenih žila i pucanja potkožnih kapilara