mrkva.org

 
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Naslovnica arrow Povrće
Povrće
Agar-agar Ispis E-mail
-agar-agar

agar-agar Ova morska biljka raste na dubinama do 80 metara. Agar- agar nastaje iz agrofita, biljnih sluzi algi. Agar- agar se danas ne proizvodi samo u Aziji, nego i Španjolskoj, Maroku, Koreji i SAD-u. Alge se vade iz vode, smrzavaju i suše. Agar-agar je proziran i nema okusa niti mirisa. U hladnoj vodi nabuja, tako da se koristi za želiranje salata, marmelada, kaša, desreta, pudinga, sladoleda, aspika. Agar-agar je daleko bolje sredstvo za želiranje od tradicionalne želatine , jer se ne topi brzo i ima čvršću strukturu. Biljka je izuzetno bogata jodom, kalcijem, željezom i brojnim drugim hranjivim tvarima. Za ljudsku prehranu bez kalorija, jer ga organizam ne može probaviti. Nije podesan za preradu namirnica koje sadrže voćni ili vinski ocat, odnosno hranom koja je bogata biljnom oksalnom kiselinom npr. špinat, rabarbara, blitva, čokolada ili crni čaj.
Upozorenje: ne preporučava se za osobe koje pate od dugotrajnog ili kroničnog proljeva.

 
Artičoka Ispis E-mail
-Cynara scolymus

artičoka Artičoka je biljka udomaćena u zemljama Sredozemlja, a Grčka, Porugal i Izrael su njeni najveći izvoznici. Biljka je slična sikavici, a cvjetne glavice su vrlo lijepe, tako da je prikladna i kao ukrasna sobna biljka. Artičoke se ubiru kratko prije cvatnje. Nabaviti se može tijekom cijele godine. Svoju medicinsku vrijednost, artičoka zahvaljuje u prvom redu cinarinu, glavnoj djelatnoj tvari koju sadrži. Gotovo niti jedna biljka ne sadrži toliku količinu ove izuzetno bioaktivne tvari, koja pomlađuje stanice, štiti jetru, a osobito potiče izlučivanje žuči iz jetre. Povrh toga, gorka tvar cinarin djeluje preventivno protiv žučnih kamenaca, kao i u smanjivanju razine kolesterola. Artičoke su također bogate i vitaminima (karotenima, B vitaminima, vitaminom C), kao i željezom i magnezijem. Zbog svih tih bioloških tvari, artičoka se već dugo koristi kao ljekovito sredstvo protiv raznih tegoba i poremećaja raspoloženja.
 
Bijelo zelje Ispis E-mail
-Brassica oleracea

Bijelo zelje Zahvaljujući velikoj količini vode i bogatstvu balastnih tvari, bijelo zelje brzo puni želudac i čini sitim bez suvišnih kalorija. 100 grama sadrži otprilike 22 kcal- pa je idealna namirnica za dijete. S izuzetkom vitamina B12, zelje sadrži sve ostale B-vitamine u vrlo uravnoteženom omjeru, što ga čini izvrsnim prilogom uz namirnice bogate ugljikohidratima. Glukoza iz zelja, dolazi iz crijeva u krv i stanice u dugotrajnom procesu, ali tamo gdje je najpotrebnija u mozak i živce. Ono smiruje živce, aktivira moždane procese, otklanja nemir i simptome nervoze. Brine se o dotoku triptofana u krv i mozak. Iz te aminokiseline stanice u mozgu proizvode serotonin, iz kojeg moždana žlijezda epifiza proizvodi hormon spavanja melatonin. Bijelo zelje pored toga sadrži i veliku količinu mangana, kao i rijetki element u tragovima selen.

 
Blitva Ispis E-mail
-Beta vulgaris var cicla

blitva Blitva je stabljikasto i lisnato povrće slično špinatu.Poznavali su je već i stari Rimljani, koji su je proširili sve do sjeverne Italije, Švicarske i Francuske.Blitva (Beta vulgaris ssp. cicia) je lisnato povrće tamnozelene boje koje se u pravilu povezuje sa priobalnim područjem Hrvatske. Uglavnom razlikujemo dvije glavne vrste blitve koje uzgajamo u ovom našem podneblju i nalazimo ih na tezgama prodavača. Prva vrsta blitve odlikuje se širokim mesnatim listovima u obliku "raščupanih" glavica ili rozeta sa vrlo malom stabljikom. Druga vrsta blitve građena je tako da su joj listovi relativno mali u odnosu na debelu, jako razvijenu i mesnatu peteljku. Blitva spada u niskokalorične namirnice kao i svo lisnato povrće jer pola šalice (100 grama) kuhane i ocijeđene blitve daje samo 20 kcal (84 kJ). Tih 100 grama kuhane i ocijeđene blitve sadrži: 7 grama suhe tvari,i to 2 grama proteina, 4 grama ugljikohidrata; 0.1 gram masti; te čitav niz vitamina i minerala: 3139 i.j. vitamina A (karotena) ; 19 mg vitamina C; 0.03 mg B1 vitamina; 0.09 mg vitamina B2; 0.3 mg niacina; 0.15 mg pantotenske kiseline; 180 mg natrija; 58 mg kalcija; 86 mg magnezija; 2. 3 mg željeza; 33 mg fosfora i 550 mg kalija.Blitva je bogata balastnim tvarima. Ta celulozna vlakna vežu na sebe vodu (a time i masnoće i otrovne tvari), ubrzavaju prolaz hrane kroz crijeva te na taj način odstranjuju zatvor stolice i ostale probavne smetnje. Visoke koncentracije kalija, željeza, magnezija i vitamina C čine blitvu izuzetno vrijednim povrćem.

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 4 od 38

mjesto za vaš oglas?

Prijava


Zaboravili ste šifru?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Korisnički menu


Tema mjeseca

Gripa i prehlada

gripa i prehlada.jpg

Ankete

Volite li jesti povrće?
 

Oglasi

apartmani - Korčula

Advertisement

Jeste li znali da...

... TREŠNJE - djeluju pomlađujući, pomažu održavanje kože lijepom