mrkva.org

 
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Naslovnica
Dijete Ispis E-mail
Sadržaj
Dijete
Mjesečeva dijeta
Anticelulitna dijeta
Sonoma dijeta
Montignac-ova dijeta
Dijeta po krvnim grupama
Zonska dijeta
Southbeach dijeta
"Raw food Diet"
Atkinsova dijeta
UN dijeta
Dukan dijeta

 

S obzirom na sve veću zainteresiranost za dijete, na stranicama mrkva.org odlučili smo vam ponuditi osnovne informacije kako bi što kvalitetnije proveli određene režime prehrane, ukoliko smatrate da su vam potrebni.

dijeta

 

Pod dijetama podrazumijevamo specifične načine prehrane koji se primjenjuju u svrhu poboljšavanja fizičkog i zdravstvenog stanja organizma. Prema povijesnim podacima prve dijete pojavljuju se u 17. i 18. stoljeću, a koristile su se isključivo u zdravstvene svrhe; kako bi se spriječio nastanak i razvoj određenih bolesti.
William Banting je prva poznata osoba koja oko 1863.g. koristi ciljanu dijetu radi gubitka kilograma, smanjujući unos ugljikohidrata. Bantingova dijeta je i danas baza nekih modernih dijeta.

Danas je poznato oko nekoliko stotina dijeta, a o njihovom korištenju i učinkovitosti postoje oprečna mišljenja. Rezultat dijeta često nije samo gubitak suvišnih kilograma.... sa restriktivnim mjerama u prehrani moguće je opasno ugroziti zdravlje organizma, a često se pojavljuju i popratni efekti kao što su jo-jo efekt i povećanje celulitne mase.

 

Dijete općenito sugeriraju određen način prehrane, pa je prije korištenja bilo koje dijete potrebno donekle upoznati svoj metabolizam, te pokušati utjecati na faktore koji su tijelo doveli do stanja gojaznosti.

Prije pristupanju rigoroznim načinima prehrane preporučujemo vam da pokušate sa pravilnom prehranom.

Ovdje je devet savjeta koji bi vam mogli pomoći u reguliranju tjelesne težine.


1. Jedite raznovrsnu hranu.
2. Smanjite unošenje zasićenih masnih kiselina (masti životinjskog porijekla).
3. Povećajte unos polinezasićenih masnih kiselina
4. Smanjite unos kolesterola (svinjska mast, masne vrste mesa, masni sirevi, jaja).
5. Povećajte unos složenih ugljikohidrata i dijetnih vlakana (povrće, voće, integralne žitarice).
6. Redovito unosite tekućinu: voda, čajevi, prirodni sokovi.
7. Smanjite unošenje šećera, naročito bijelog rafiniranog, zamjenite ga medom.
8. Smanjite unos soli, posebno kuhinjske.
9. Smanjite i izbjegavajte konzumiranje kave, alkohola i duhana.

Međutim ako smatrate da ove mjere nisu dovoljne kako bi postigli željenu težinu, te ste se odlučili zaista podvrgnuti ozbiljnijim mjerama potrebno je shvatiti kako funkcioniraju prirodni ciklusi u našem organizmu.
Prerada hrane u želucu traje od 1 do 5 sati, što ovisi o vrsti hrane koja se probavlja. Lako probavljiva hrana preradi se za 1 do 3 sata (voće, većina povrća, mlijeko, pržena jaja); dok je za probavu kruha, kuhanog krumpira, maslaca, sira, kuhanih jaja, kiselog kupusa, mesa i ribe, neophodno od 3 do 5 sati. Probava u crijevima traje od 15 do 24 sata.

 

Hranu koja nije potpuno probavljena teško je izbaciti iz organizma, što dovodi do usporavanja metabolizma, gojaznosti i toksičnosti.
Opsežna istraživanja su potvrdila da je osnovni ključ zdravog organizma i zadržavanja optimalne težine upravo redovno izbacivanje i oslobađanje od toksičnih otpadnih materija. Da bismo to postigli, prehranu treba prilagoditi biološkim procesima funkcioniranja organizma, odnosno prirodnim tjelesnim dnevnim ciklusima.
Unošenje hrane u organizam i njena probava (aproprijacija) - odvija se od podne do 20 sati .
Asimilacija, odnosno apsorpcija i iskorištavanje hranljivih materija odvija se od 20 do 4 sata.
Eliminacija, odnosno izbacivanje otpadnih materija iz tijela - odvija se ujutro.Izbor dijete

Ukoliko niste mogućnosti potražiti savjet stručnjaka nutricionista ili specijalizirane klinike, koji bi vam osigurali stručno savjetovanje o promijeni načina prehrane, potrebno je pažljivo odabrati dijetu koja odgovara vašem fiziološkom profilu i metabolizmu. Pri izboru dijete preporučujemo vam da obratite pažnju na slijedeće;
dnevni unos trebao bi iznositi minimalno 1200 kalorija,
prehrana bi trebala biti raznovrsna i svakako sadržavati voće, povrće i žitarice,
za realan gubitak težine neophodna je tjelesna aktivnost, odnosno poželjno je regulirati odnos masti i mišića u vašem tijelu.

Yo-yo efekt

Yo- yo efekt je pojava koja se najčešće javlja nakon provođenja rigoroznih dijetnih režima prehrane, a predstavlja vraćanje suvišnih kilograma ili čak povećanje težine.
Smatra se da neke osobe koje mu podliježu imaju neke sastavne faktore koji im otežavaju da održe željenu tjelesnu težinu. Ispitivani su mnogi faktori kao što je razvijanje otpornosti na inzulin, loša regulacija energije, geni ali još uvijek ne postoje pouzdani odgovori.
U jednoj velikoj studiji koja je obuhvatila veliki broj žena, utvrđeno je da 965 žena koje su u dugom vremenskom periodu držale dijete i ponovo nadoknađivale težinu imale veći višak kilograma od onih koje nisu naglo mijenjale težinu. Također žene koje su dijetom uspijevale izgubiti 9kg, tri puta tokom zadnjih 5 godina su u proseku dobile 4,7 kilograma više nego što su imale prije početka dijete.
Sljedeći savjeti vam mogu pomoći da izađete iz začaranog kruga mršavljenja i vraćanja na staru tjelesnu težinu.
Stoga probajte potpuno izmjeniti način života. Ako ste došli na željenu težinu nemojte se vatiti neurednoj prehrani i načinu života. Pridržavajte se zdravog načina prehrane sa smanjenim unosom masnoće, hrana bogata dijetetskim vlaknima, zaštitni nutritienti osim održavanja željene težine smanjuju rizik od ostalih degenerativnih oboljenja.
Stalno budite aktivni - vježbajte, jer upravo to će doprinijeti da ne dodajete suvišne kilograme, a sa sobom nosi dugačku listu povoljnosti za zdravlje: prevencija nekih tipova kancerogenih oboljenja, poboljšava raspoloženje i sprječava pojavu depresije, jača kosti i ojačava vas u utvrđivanju novostečenih navika u ishrani.
Izbjegavajte instant dijete, odnosno pilule za mršavljenje.

Ovdje su neke od dijeta koje se u posljednje vrijeme najčešće koriste............... 

apartmani - Korčula

Advertisement