mrkva.org

 
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
GMO Ispis E-mail
sekvenca DNKGenetički modificirani organizmi (genetically modified organism (GMO)) - su organizmi čiji je genetički materijal izmijenjen tehnikom poznatom kao tehnologija rekombinantne DNK.

Tehnologija rekombinantne DNK je mogućnost kombinacije DNK molekula različitih izvora u jednu novu molekulu unutar "eksperimentalne posude". Prva genetska modifikacija izvedena je 1973. godine, a izveli su je američki znanstvenici Stanley N. Cohen i Herbert Boyer.
Ova metoda modifikacije gena daje mogućnost izmjene fenotipa (fizičke osobine uvjetovane genotipom) organizma.
Primjeri genetički modificiranih organizama su različiti i uključuju eksperimentalne životinje (miševi), biljke i jednostanične organizme (čija svrha je genetičko istraživanje i proizvodnja u farmaceutskoj industriji).
Prva GMO životinja bio je miš kojeg je 1974.g. stvorio Rudolf Jaenisch.
Jaenisch je uspješno izvršio unošenje strane DNK u rani stadij embrija miša; rezultat je bio miš sa modificiranim genima u svim svojim tkivima. Kasniji ekspeimenti, injektiranje gena leukemije u rani stadij embrija miša koristeći retrovirusni vektor, dokazali su da su geni integrirani ne samo u miša već i u njegovo potomstvo. Genetska modifikacija uključuje genetički inženjering ili gene splicing , a to je tehnika sastavljanja DNK dijelova iz više od jednog organizma pri čemu nastaje rekombinantna DNK molekula u "eksperimentalnoj posudi", komad genetičkog materijala koji sadrži orginalne informacije različitih izvora te se može unijeti u drugi organizam. To se postiže kidanjem DNK molekula specifičnim enzimima i spajanjem nastalih fragmenata u vektoru enzimom DNK- ligazom. Transgenički organizam je organizam koji sadrži sekvence DNK stranih organizama integriranih u vlastiti genom.
S postojećom tehnologijom transgenički organizmi se mogu proizvesti samo s malim udjelom vanjske DNK. Na primjer genom većine sisavaca sadrži tri bilijuna parova DNA-baza, dok je relativno teško unijeti više od 10.000 do 20.000 parova baza strane DNK.
Za unošenje nove DNK u domaćina koriste se vektori. Vektori mogu biti građeni od malih okruglih dijelova DNK kao što su plasmidi pa do različitih virusa koji mogu nositi i prenositi genetsku informaciju.

 
  • GENETIČKA MODIFIKACIJA BILJAKA

Princip genetičke modifikacije biljaka temelji se na prirodnoj sposobnosti bakterije Agrobacterium tumefaciens. Ova bakterija inficira biljku i uzrokuje razvoj stranog tkiva. Tumefaciens sadrži plazmide koji se prenose iz bakterije u inficiranu biljku i integriraju u njezin genom. Transformirani geni uzrokuju pojavu prilikom koje biljka formira "izraslinu" u kojoj se nalazi bakterija i proizvodi nutrijente koji podupiru rast bakterije.
Mnogi su znanstvenici pridonijeli ovom otkriću tijekom 1960-ih i 1970-ih godina (J.Schell, M.V. Montagu, G. Morel, M.D. Chillton i J. Tempe).

1983.g. biotehnologija je dovela do zaključaka koji su omogućili unošenje povećanog broja željenih gena u Agrobacterium tumefaciens i njihov prijenos u biljke. Ovaj postupak je uobičajen u stvaranju genetički modificiranih biljaka u agrikulturalne svrhe. Drugi proces koji se koristi za gensko oblikovanje je biolistička metoda gene gun.

  • GENETIČKA MODIFIKACIJA ŽIVOTINJA

Poput bakterija i biljaka i životinje se mogu genetički modificirati virusnom infekcijom.
Genetička se modifikacija javlja samo u onim stanicama koje su inficirane i u većini slučajeva moguća je eliminacija ovih stanica djelovanjem imunosnog sustava.U nekim slučajevima moguće je korištenje virusne sposobnosti transformacije gena.Trajna genska modifikacija cijele životinje izvršena je na mišu. Proces je započeo genetičkim modificiranjem miševih embrionalnih stanica.Ovo je izvedeno fizičkim uvođenjem plazmida u stanicu, koji se mogu integrirati u genom procesom transfekcije. Za vrijeme transfekcije DNK se ugrađuje u životinjski genom nehomogenom rekombinacijom.Ova promijenjena stanica unosi se u blastocit(rani stadij embrija), koji se zatim implicira u maternicu ženke miša. Okot iz ovih blastocita imati će više vrsta stanica modificirane i nemodificirane. Selekcijom miševa razvijenih iz zametaka modificiranih stanica dobiti ćemo potpuno genetički modificiranu populaciju.
Također je izvedena genetička manipulacija na biku Hermanu koji je imao 55 potomaka. Ljudski gen je ugrađen u njegov genetički kod za vrijeme embrionalne faze 1990. g. Rezultat je bio takav da su njegovi ženski potomci proizvodili mlijeko koje je sadržavalo ljudsku bjelančevinu laktoferin, koji se može koristiti kao lijek, ali je njezin udio bio toliko nizak tako da nije bilo isplativo ekstrahirati je.
Insekti se mogu genetički modificirati injektiranjem umjetnog prenosioca (sekvenca DNK koja može premještati genom stanice). Ovaj prenosioc može sadržavati gene koji se integriraju u genom.
Otkad su započela, genetička istraživanja su predmet mnogih kontroverzi. Neki smatraju da su ovakva miješanja u "prirodni poredak" netolerantna, dok neki ističu prednost genetički modificirane hrane.

2004. g. Kalifornija je prva država na američkom kontinentu koja je zabranila proizvodnju GMO-a. U Europi vladaju oprečna mišljenja; od toga da je GMO prihvatljiva, pa do toga da ovakve namirnice nikako ne smiju biti zastupljene u ljudskoj prehrani.
 

mjesto za vaš oglas?

Prijava


Zaboravili ste šifru?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Korisnički menu


Tema mjeseca

Gripa i prehlada

gripa i prehlada.jpg

Oglasi

apartmani - Korčula

Advertisement

Jeste li znali da...

... GROŽĐE - ublažuje predmenstrualni sindrom