mrkva.org

 
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Naslovnica arrow Piramide prehrane ...
Piramide prehrane ... Ispis E-mail
Piramida prehrane 1992.g.
Piramida prehrane 1992.g.
Zdravom hranom smatramo sve one namirnice koje pridonose promociji fiziološke i psihološke ravnoteže organizma kao i optimalnoj otpornosti na stres, infekciju i bolesti. Hranjive tvari neophodne za ljudski organizam su: bjelančevine, ugljikohidrati, masti i ulja, te vitamini i minerali. U slučaju da u organizam ne unosimo dovoljne količine neke od navedenih hranjivih tvari, javljaju se poremećaji u prehrani.
Osnovne zdrave prehrane definirane su piramidom prehrane i aktivnosti koju su U.S. Department of Agriculture, Center for Nutrition Policy i Promotion U.S. Department of Health and Human Services objavili u siječnju 2005.g. Do tada je zdrava prehrana definirana piramidom objavljenom 1992. g. u kojoj su zastupljene iste nutritivne tvari, ali u drugačijim omjerima, dok fizičke aktivnosti nisu navedene.
 piramida prehrane, U.S.Department of Agriculture, Center for Nutrition Policy i Promotion i U.S. Department of Health and Human Services, 2005.g.
piramida prehrane, U.S.Department of Agriculture, Center for Nutrition Policy i Promotion i U.S. Department of Health and Human Services, 2005.g.

Prerađena piramida
sugerira kontrolu tjelesne težine uz pomoć svakodnevnog vježbanja i izbjegavanja unošenja suvišnih kalorija. Ova nova piramida savjetuje da se veliki dio ljudske prehrane sastoji od zdravih masti (biljnog ulja; poput maslinovog, kukuruznog, suncokretovog, sojinog i orahovog ulja) i zdravih ugljikohidrata. Također, trebalo bi unositi velike količine voća i povrća. Umjerene količine izvora proteina (orasi, mahune, riba, piletina i jaja) se preporučuju, dok bi se unošenje mliječnih proizvoda trebalo ograničiti na jednom do dva puta dnevno. Prerađena piramida savjetuje minimalne količine crvenog mesa, putra, bijelog kruha, tjestenine, krumpira i šećera.
Vitamini i minerali se savjetuju svim ljudima, a umjereno konzumiranje alkohola također je korisno (ukoliko se ne stvaraju kontraindikacije specifičnim zdravstvenim stanjem ili lijekovima) za kardiovaskularni sustav.
 

mjesto za vaš oglas?

Prijava


Zaboravili ste šifru?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Korisnički menu


Tema mjeseca

Gripa i prehlada

gripa i prehlada.jpg

Oglasi


Jeste li znali da...

... MANGO - pomaže kod slabovidnosti i noćnoga sljepila