mrkva.org

 
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Zovina ili bazga Ispis E-mail
-sambucus nigra
bazga(baz, baza, bazgovina, crna bazga, crna zova, zova, zovika)
Zovina ili bazga raste kao drvo ili grm visok 3-10 m. na donjem dijelu stabla kora je svjetlosmeđa, a u gornjem dijelu sivo-bijela. na donjem dijelu stabla kora je svjetlosmeđa, a u gornjem sivo-bijela, pomalo izbrazdana i bradavičasta. već u blizini zemlje izbijaju prostrane krhke i lako lomljive grane. drvo okružuje plutasta bijela i veoma lagana srž. nasuprotni listovi nepravilno su perasti s jajastim, zašiljenim, tamnozelenim liskama, koje su po rubu pilasto nazubljene. cvjetovi su sakupljeni u plosnati paštitac, a boja im je bijela do žućkasto-bijela. iz cvjetova se razvijaju bobe, u početku zelene, zatim crveno-smeđe i naposljetku sjajno crne. bobe su male i sočne. cvjetovi su jakog i veoma ugodnog mirisa, koji u suhom stanju postaju blaži. okus cvjetova je gorkast i aromatičan. sirove bobe imaju neprijatan okus, dok su pripravljene kao kompot ukusne.
bazga cvate u lipnju, a plodovi dozrijevaju u rujnu. možemo je pronaći na rubovima šuma i osunčanim šumskim krčevinama, na zapuštenim mjestima i u blizini naselja.
za liječenje koristimo: mlade izboje i mlade listove (koji se sabiru u proljeće, u travnju i svibnju), cvjetove i koru (od veljače do kraja studenog).
kao lijek koristimo listove i mladice od kojih se pripravlja čaj za pospješivanje izlučivanje mokraće, nakupljene tekućine u tijelu, za liječenje šećerne bolesti kao i za čišćenje i poboljšanje krvi. čaj od cvjetova bazge koristi se u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, hripavca, početne upale pluća, jake hunjavice, ospica, šarlaha, teškog disanja, astme, početne tuberkuloze i svih reumatskih oboljenja. kora od granja i stabla koristi se za pripremanje čaja kojim se odstranjuju poteškoće kod mokrenja, smetnje u radu bubrega i mjehura, liječi vodenu bolest, razne edeme i tvrdu stolicu. sok od svježih boba koristi se u liječenju neuralgije trigeminusa (neuralgija ličnog živca), za jačanje, za blago reguliranje stolice, čišćenje krvi, umirenje trbušnih grčeva i crijevnih kolika, za tek i poboljšanje cirkulacije krvi.


 
« Prethodna

Tema mjeseca

Gripa i prehlada

gripa i prehlada.jpg

Oglasi

apartmani - Korčula

Advertisement

Jeste li znali da...

... MALINE - pomažu kod jakih krvarenja za vrijeme menstruacije