mrkva.org

 
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Naslovnica
Kurkuma usporava rast tumora Ispis E-mail
kurkuminKurkuma ili žuti korijen je zeljasta biljka iz obitelji Zingiberaceae.Porijeklom je iz tropske Južne Azije, a raste na temperaturama od 20 °do 30 ° C uz znatnu količinu padalina.

Jedan je od osnovnih sastojaka Curry praška, ali se upotrebljava i samostalno, posebno za jela od riže i piletine.
Korijen se kuha, zatim suši i oguli se koža. Nakon toga se melje. Dobiva se žuti prah ljutoga i blago gorkog ukusa.

Kurkumin je prirodni žuti pigment biljke kurkume, posebno zanimljiv posljednjih nekoliko godina kao predmet brojnih istraživanja zbog svojih  ljekovitih djelovanja.

Kurkumin se pokazao djelotvornim u prevenciji karcinoma, a može se koristiti za čišćenje jetre i krvi, protiv artritisa i reume, te za zacjeljivanje rana i brzu obnovu oštećene kože.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Cancer Research izvještava da izoflavon kurkume može usporiti rast tumora prostate, blokirajući receptore za određene molekulske putove koji igraju važnu ulogu u razvoju karcinoma prostate.

Istraživanje predvođeno Dr Karen Knudsen sa Thomas Jefferson University, pokazuje da kurkumin inaktivira dva genetička receptora – p300 and CPB (ili CREB1-građevni protein).
Ova dva receptora se povezuju s određenim vrstama karcinoma, a i potiču njihov rast. Oni djeluju protiv terapija za karcinome ( androgen deprivation therapy (ADT)).
Blokirajući receptore ekstrakt kurkumina je potencijalni inhibitor razvoja i rasta kancerogenih stanica . Osim što pokazuje djelovanje na kancerogene stanice prostate, kurkumin se može koristiti i u liječenju ostalih malignih karcinoma, poput karcinoma dojke.

Izvor:
Cancer Research
Published online ahead of print, doi:10.1158/0008-5472.CAN-11-0943
“Targeting pioneering factor and hormone receptor cooperative pathways to suppress tumor progression”
Authors: S.A. Shah, S. Prasad, K.E. Knudsen


 
« Prethodna   Sljedeća »

Tema mjeseca

Gripa i prehlada

gripa i prehlada.jpg

Ankete

Koje preparate uzimate kad ste prehlađeni ili imate gripu?
 

Oglasi


Jeste li znali da...

... MARELICE - poboljšavaju krvnu sliku