mrkva.org

 
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Naslovnica
Omega-3 usporava starenje mozga Ispis E-mail
omega-3Povećanim unosom omega-3 masnih kiselina (dokosaheksanoična i eikosapentanoična kiselina) možete usporiti starenje mozga.

Prema podacima objavljenim u časopisu Neurology, prehrana siromašna omega-3 masnim kiselinama ubrzava starenje mozga, te pospješuje gubitak pamćenja i intelektualnih sposobnosti.

Znanstvenici sa University of California at Los Angeles (UCLA),SAD, su otkrili da srednjovječne i starije osobe čija je prehrana bogata omega -3 masnim kiselinama rjeđe pate od mentalnih propadanja koja vode do demencije.

Dok su prethodna istraživanja povezivala demenciju s količinom omega-3 masnih kiselina u krvnoj plazmi (koja je rezultat unosa u posljednjih nekoliko dana) , ovo istraživanje uzima u obzir unos kroz nekoliko mjeseci, prateći količinu omega-3 masnih kiselina koje su se ugradile u crvene krvne stanice.

Autore studije Dr Zaldy Tansmatra da osobe s niskim razinama omega-3 u krvi imaju i manji volumen mozga što je rezultat strukturalnog starenja mozga.

Ova nova studija podupire ranija istraživanja koja prate utjecaj omega-3 masnih kiselina na mozak. Prošle je godine Dr Rob Winwood of DSM Martek Biosciences objavio da je 15% suhe tvari mozga izgrađeno od čiste  dokosaheksanoične kiseline.

Izvor:
Neurology
Volume 78, Number 9, Page 658-664, doi:10.1212/WNL.0b013e318249f6a9
“Red blood cell omega-3 fatty acid levels and markers of accelerated brain aging”
Authors: Z.S. Tan, W.S. Harris, A.S. Beiser, R. Au, J.J. Himali,et al


 
« Prethodna   Sljedeća »

Tema mjeseca

Gripa i prehlada

gripa i prehlada.jpg

Ankete

Koje preparate uzimate kad ste prehlađeni ili imate gripu?
 

Oglasi


Jeste li znali da...

... OGROZD - odvaja vodu i tjera na mokrenje