mrkva.org

 
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Naslovnica
MZ:Nismo zabranili steviju i batat Ispis E-mail
stevia i batatMinistarstvo zdravlja je objavilo da Stevia i batat nisu zabranjeni, a proizvodnja tih biljaka u Hrvatskoj ničim nije dovedena u pitanje.

Ministarstvo zdravlja u postupku je donošenja novog pravilnika o dodacima prehrani radi usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s propisima Europske unije koji, između ostalog, uređuju uporabu biljnih vrsta u dodacima prehrani stevia i batat.

U medijima se  pojavila pogrešna informacija da Ministarstvo zdravlja zabranjuje uporabu popularne biljke stevia i slatkog krumpira batat, što ne odgovara istini, stoji u priopćenju Ministarstva.

Prema prijedlogu Prijedlogu pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodacima prehrani, čije se donošenje očekuje tijekom veljače, stevia i batat nisu zabranjeni a proizvodnja tih biljaka u Hrvatskoj ničim nije dovedena u pitanje. Ministarstvo zdravlja provelo je javnu raspravu o Prijedlogu pravilnika te ga uputilo na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede.

Ono što je u Pravilniku novo je tzv. negativna lista, odnosno lista biljnih vrsta koje se ne smiju koristiti u dodacima prehrani. To  nikako ne znači da se zabranjuje  korištenje batata u prehrani, kao ni uzgoj stevie za proizvodnju steviol glikozida – popularnog prirodnog zaslađivača.

Zašto se list stevie u prirodnom obliku ne može koristiti kao hrana? Razlog za to je što je list stevie  u Europi proglašen „novom hranom“ budući da stevia  nije bila tradicionalno u uporabi kao hrana. Stoga se registracija i stavljanje na tržište moraju odobriti posebnom zakonom propisanom procedurom. Stevia zasad tu proceduru nije prošla a steviol glikozid, kao sastojak stevije, proceduru je prošao i odobren je za stavljanje na tržište kao sladilo, pojašnjava se u priopćenju.

Kod batata je problem to što korištenje izoliranih aktivnih tvari, koje sadrži gomolj biljke, nije dovoljno istraženo za primjenu u dodacima prehrani, no sam gomolj može se koristiti kao hrana u svakodnevnoj prehrani, dodaju iz Ministarstva.

Dodaci prehrani su, inače, koncentrirani izvor hranjivih sastojaka (npr. pojedinih vitamina, minerala, omega3masnih kiselina itd)  koje uzimamo radi obogaćivanja prehrane i poboljšanja zdravlja, obično u obliku, tableta, kapsula i drugim oblicima sličnim lijekovima Jednostavnim rječnikom rečeno dodaci prehrani su – između hrane i lijekova, regulirani su propisima o hrani, ali zbog sadržaja koncentriranih sastojaka imaju značajniji fiziološki učinak u odnosu na klasičnu hranu, te ih ne bi trebalo miješati s uobičajenom hranom i namirnicama, zaključuje se u priopćenju. 

 

Izvor, Autor:  Poslovni.hr  

 
« Prethodna   Sljedeća »

Tema mjeseca

Gripa i prehlada

gripa i prehlada.jpg

Ankete

Koje preparate uzimate kad ste prehlađeni ili imate gripu?
 

Oglasi


Jeste li znali da...

... HELJDA - pomaže kod bolesti vena, proširenih žila i pucanja potkožnih kapilara