mrkva.org

 
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Naslovnica
Pesticidi i zagađenje uzrokuju dijabetes Ispis E-mail
špricanjeIako ne postoji izravna povezanost, znanstvenici smatraju da organski zagađivači i pesticidi u hrani uzrokuju dijabetes tipa 2.

Naime, prema studiji objavljenoj u časopisu Environmental Research, organski onečišćenja i pesticidi prisutni u hrani, zraku i vodi se povezuju s učestalom pojavom dijabetesa tipa 2 kod odraslih osoba. 

Tim Španjolskih znanstvenika demonstrirao je kako su osobe izložene većoj koncentraciji DDE-a, glavnog metabolita u pesticidu DDT podložnije razvoju dijabetesa tipa 2.

Tim s  University of Granada, predvođen  Juanom Pedrom Arrebola, je otkrio da ljudsko adipozno tkivo-odnosno masno tkivo- koje služi kao "energetsko skladište" i ima važnu ulogu u metabolizmu- skladišti i potencijalne opasne tvari, kao što su
organska onečišćenja.

Iako sam mehanizam djelovanja organskih onečišćenja na povećanje rizika od dijabetesa tipa 2 nije otkriven, dokazano je da takva onečišćenja mogu uzrokovati imunološki odgovor prilikom ulaska kroz receptore u tkiva, a koji se povezuje metabolizmom šećera.

Izvor: Environmental Research
 
« Prethodna   Sljedeća »

Tema mjeseca

Gripa i prehlada

gripa i prehlada.jpg

Ankete

Koje preparate uzimate kad ste prehlađeni ili imate gripu?
 

Oglasi


Jeste li znali da...

... JABUKA - jača sustav imuniteta, srce i krvotok